Woensdag 10 oktober 2007 - Bron: Belga

Discussie over resultaten Oostendse aanpak jeugdwerkloosheid

BRUSSEL 10/10 (BELGA) = De aanpak van jongerenwerkloosheid in Oostende biedt niet de meerwaarde die de politieke wereld ze toebedeelt. Dat concludeert socioloog Jan Hertogen uit de statistieken. Fons Leroy, topman van de VDAB, ziet wel een meerwaarde.

In Oostende wordt sinds 2006 met jobhuntingsessies gewerkt. Het gaat om een collectieve begeleidingsmethode waarbij nadien een individuele sollicitatieopvolging gebeurt. Het wordt vaak door politici naar voor geschoven als voorbeeld van een sluitende aanpak van jongerenwerkloosheid. Maar volgens Hertogen kwam de forse daling van de Oostendse werkloosheid enkel voort uit een foutieve toepassing van een administratieve regel.

Werkzoekenden die aan de sessies deelnamen, aldus de gepensioneerde socioloog, werden in het begin geschrapt als werkzoekende. Hierdoor lag de werkloosheid in Oostende volgens hem tot een derde lager dan in werkelijkheid.

Later volgde een administratieve rechtzetting: in juli dit jaar werden ze terug ingeschreven als werkzoekende. Bleek dat de werkloosheidsdaling van -25 jarigen er perfect samenvalt met die van Vlaanderen. 'De Oostendse aanpak creëert niet de meerwaarde die de politiek ze toebedeelt', zegt Hertogen, die het wel een goede zaak vindt dat men methodes diversifieert.

Fons Leroy van de VDAB weerlegt en zegt dat de aanpak van Oostende wel degelijk een meerwaarde biedt en dat dit ook in de cijfers terugkeert. 'Vanaf dag één wordt men zo geconfronteerd met de positie op de arbeidsmarkt', aldus de topman van de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst.

mcu