De Morgen - 15/06/2006 door Barbara Debusschere  BuG 26

BelgiŽ heeft laagste aantal veroordeelde gevangenen van West-Europa 

In ons land zit het kleinste aantal gevangenen die al veroordeeld werden in de cel in vergelijking met de meeste andere West-Europese landen. Dat blijkt uit cijfers van het Britse International Centre for Prison Studies en een analyse van socioloog Jan Hertogen.

In totaal waren er in 2005 9.375 gevangenen in ons land. Daarmee heeft BelgiŽ 90 gevangenen per 100.000 inwoners, een gemiddeld aantal in vergelijking met Frankrijk, Zwitserland en Portugal.

Achtendertig procent van de Belgische gevangenen zit in voorhechtenis. Los van Luxemburg heeft BelgiŽ daarmee in West-Europa het grootste aantal gevangenen in voorhechtenis.

In Nederland, waar het aantal gevangen de afgelopen 15 jaar explodeerde van ruim 7.000 naar ruim 20.000, zijn er dubbel zoveel veroordeelde gevangenen als in BelgiŽ. Ook in de Scandinavische landen ligt het aantal veroordeelde gevangen per 100.000 inwoners lichtjes hoger dan in BelgiŽ.

Socioloog Jan Hertogen becijferde, op basis van cijfers van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling), dat BelgiŽ ook in de middenmoot zit qua aantal vreemdelingen in de gevangenis. Hier zitten er 4,9 keer meer vreemdelingen in de gevangenis dan in de bevolking. In Denemarken en Duitsland is dat drie keer meer, in ItaliŽ, Portugal en Nederland negen tot acht keer meer. (BDB)