Belga-bericht   BuG 23 

BRUSSEL 17/04 (BELGA) = Meer dan de helft (52 pct) van de kiesgerechtigde Brusselaars is van vreemde afkomst. In Vlaanderen is dat maar 8 pct en in WalloniŽ 16 pct. Dat schrijft socioloog Jan Hertogen maandag.

"De Brusselse stemmen van vreemde afkomst worden geleverd door 28 pct Brusselaars die de laatste 25 jaar van nationaliteit veranderden (de nieuwe Belgen) en 24 pct door vreemdelingen als ze zich inschrijven voor 31 juli 2006", aldus Hertogen.

Tussen de 19 verschillende Brusselse gemeenten bestaan wel grote verschillen. In Brussel zijn er bijvoorbeeld 35 pct nieuwe Belgen en in Sint-Jans-Molenbeek 49 pct naast 30 pct 'oude Belgen' (Belgen van niet-vreemde afkomst). In Molenbeek bestaan de kiesgerechtigden dus voor de helft uit nieuwe Belgen die stemplichtig zijn. Anderzijds zijn in Ganshoren, Watermaal-Bosvoorde, Sint-Agatha-Berchem, Oudergem en Jette nog wel zeven op de tien kiesgerechtigden van autochtone afkomst.

Volgens socioloog Hertogen zijn er in vergelijking met de laatste gemeenteraadsverkiezingen van 2000 bijna de helft (49 pct) bijkomende kiesgerechtigden van vreemde afkomst. "Deze 49 pct bijkomende stemmen zijn als volgt samengesteld: 13 pct is Belg geworden na 2000 en dus stemplichtig, 27 pct is Europese vreemdeling en 9 pct vreemdeling van buiten Europa", schrijft Hertogen.

In Vlaanderen zijn er maar 6 pct bijkomende stemmen mogelijk en in WalloniŽ 13 pct. "Voor BelgiŽ maakt dat in totaal 20 pct
(*) bijkomende stemkracht aanwezig is in vergelijking met 2000".

De cijfers zijn allemaal terug te vinden op het 'Brussels kiesportaal' via www.npdata.be.

Via die website kunnen ook simulaties gemaakt worden van de invloed van het stemgedrag van de kiesgerechtigde Brusselaars van vreemde afkomst. Zo kan bijvoorbeeld gekeken worden naar de invloed van het veranderende kiespubliek op het resultaat van partijen als het Vlaams Belang en het Front National./.DRM(BAR) ./. 171906 APR 06

(*) Belga is voortgegaan op het gemiddelde voor BelgiŽ aan bijkomende stemkracht zoals in de rondgestuurde BuG 23 verkeerdelijk vermeld stond. De gemiddelde bijkomende stemkracht in BelgiŽ is 11% en niet 20% - %, gegevens en grafieken voor gewesten zijn OK.