Corona-update actuele cijfers voor 24/01/2022 - nr. 193

Aan allen,

7.991 weekincidentie bij de 10-19 jarigen in het Vlaamse gewest, 7.011 in België. Quarantaineregels in de scholen versoepelen om meer leerlingen de lessen te laten volgen, maar vervolgens het gehele onderwijs (en de economie) lam leggen?

Rechtstreeks naar de Corona-update on-line

Zie ook het dashboard covid-19 Gemeenten van de UHasselt met dag, week en 14 daagse aantallen en incidentie per gemeente, provincie, gewest en België in tabel en grafiek, voortgaande op de actuele cijfers. Op het Dashboard covid-19 van de UHasselt kan men dagelijks de evoluties volgen, op een gemeentekaart met de evolutie van de laatste week als filmpje. Deze toepassingen worden dagelijks bijgehouden door toelevering van afgeleide Sciensano-data door npdata.be.

Observaties op basis van de actuele cijfers tot 24/01/2022

Zal het volledig loslaten van quarantaines in het onderwijs, behoudens bij symptomen en bevestigde besmettingen leiden tot de volledige sluiting van alle scholen op korte termijn? Is het verzet tegen minimale quarantaines, dus na vier besmettingen te vergelijken met het onnuttige en onnodige verzet tegen mondmaskers? Zal het paniekvoetbal leiden tot de volledige paniek en de crash? In het zicht van de eindmeet iedereen tegen de grond? Waar blijft dan de politieke verantwoordelijkheid of zullen de politiek onverantwoordelijken het (uiteindelijk of weer) overnemen? Zal dit dan niet de triomf zijn van de ‘manifest’erenden en betogers en al degenen die structureel de strijd aanbinden met beleid, vrijheid en democratie, met de gezondheid van de bevolking en de continuïteit van onderwijs als inzet? Het is niet het virus, maar het zijn de politici, experten en de maatregelen die voor de problemen (in het onderwijs en elders) zorgen en de ‘vrijheid’ beknotten, een populistisch en politiek discours.

De weekincidentie voor België is 3.002 op 24/01, een weekevolutie van +76%, het hoogste van Europa. Bij de 10-19 jarigen is dat  7.011 weekincidentie, bij de 0-9 jarigen 5.818. Nog altijd is er een stijgend aandeel van de moeders 30-39 jaar (58% vrouwen) in de besmettingen, ideaal transmissiepunt naar de andere bevolkingsgroepen en de economie. Te veel besmettingen op hetzelfde moment kan de zorg en ziekenhuisopnames (verder) belasten en de economie raken. Moet België (weer) de eerste en de hoogste zijn?

Het Vlaams gewest haalt Brussel in wat besmettingsgraad betreft, met West-Vlaanderen voorop.

Het aandeel van de -20jarigen in de besmetting is 40%, in het Vlaams gewest 43% en het is stijgend. Na de kerstvakantie is het virus langzaam naar de scholen teruggewaaid en door de kinderen en jongeren overgenomen. Zullen het na de leerkrachten de ouders en vooral de moeders zijn die het breed in de samenleving verspreiden en voor een verdere accumulatie en clusters van besmettingen zorgen in het sociale leven dat verder versoepeld is? Is dat het vooruitzicht, met Brussel als enige rem (behalve voor de ouderen)?

Update voor 24/01/2022

 

 

 





 

























Voor opmerkingen, correcties, suggesties en vragen, zie info@npdata.be.

Met vriendelijke groeten,

Jan Hertogen, socioloog
0487 335 552

Wie geen updates meer wenst te ontvangen kan dit langs een Re melden met opgave "Uitschrijven".