Corona-update op basis van de actuele cijfers voor 24/01/2021 - Home Beste, Omwille van problemen met de toelevering van de mails met de corona-update, hierbij de webversie van de update voor 24/01/2020 met link naar de basistabellen, zie www.npdata.be/corona. Langs deze link kan je de besmettingsevolutie tot op gemeentelijk niveau dagelijks opvolgen op basis van de actuele cijfers die dagelijks door Sciensano gepubliceerd worden. Deze mail wordt ook verstuurd naar het e-mailbestand van de BuG-berichten, de Berichten uit het Gewisse. Met dank voor jullie begrip, Jan
Hertogen, socioloog Aan allen, China kent, een jaar na de uitbraak in Wuhan, haar 100.000ste bevestigde besmetting. Dat is 6x minder dan het totaal aantal besmettingen in België, terwijl de bevolking 100x zo groot is. Het een en het ander leert dat het besmettingsniveau in China 600x lager is dan in België. Waar kan dat aan liggen, is het ‘socialisme’ toch superieur, zeker als de volksgezondheid in het gedrang?. Waarop wachten de bevolking, de politiekers, het middenveld, de ‘communisten’ om ook hier het virusvrij zijn na te streven zonder volledig te moeten rekenen op vaccinaties, die mede door het winstoogmerk van de commerciële toeleveranciers en de onzekerheid mbt de doeltreffendheid ervan op de huidige en komende varianten, resoluut voor de breken van het virus te kiezen. Niet het lamenteren over de gemiste kansen en wie ervoor verantwoordelijk was, maar de voortdurende update van de huidige besmettingssituatie en haar evolutie en conclusies op de korte termijnkan soelaas brengen. Van Ranst en Molenberghs hebben dat al langer dan vandaag begrepen. ... Zolang actuele cijfers niet elders ter beschikking staan, zijn updates aanvullend of ‘onontbeerlijk’. De visualisaties laten toe evoluties op te volgen. Het zijn in feite observaties waarbij nagegaan wordt wat ‘samen voorkomt’, of het samengaat en of er eventueel een verband tussen bestaat. Verder reikt de ambitie of kennis niet, het is aan academici om de aard van eventuele verbanden na te gaan, oorzaak en gevolg, en in welke richting ze gaan, alsook de impact van beïnvloedende factoren, als deze al geen hoofdoorzaak bleken in een variantieanalyse. Volgt de situatie in elke gemeente, de uitbraken, het controleren ervan op de dagelijks bijgewerkte gemeentekaartjes op basis van de dagcijfers, dus elke dag up to date: - Film van de evolutie de laatste 7 dagen en dagincidentie in alle gemeenten op het Dashboard covid-19 UHasselt. Kies ‘Per municipality’ in het menu bovenaan.- Evolutie in elke gemeente, provincie, gewest en België in een staafgrafiek, curve met 7 daags gemiddelde, 14-daagse incidentie langs de Schooltool covid-19 UHasselt- Gemeentekaartjes met 14-daagse incidentie vanaf 01/01/2021 tot 24/01/2020 in een .mp4 gemonteerd en dagelijks aangevuld, met de schuifbalk kan elke dag overlopen worden en uitbraken en de evolutie ervan vastgesteld, zie Besmettingsevolutie na 01/01/2021. Langs de 14-daagse incidentie kan best de dagelijkse evolutie opgevolgd op korte en langere termijn.
Printscreen 14-daagse incidentie op 24/01/2021 Langs de schuifbalk kan voor elke dag de besmettingssituatie in beeld komen, alsmede langs de dagelijkse update geëxploreerd, zie Besmettingsevolutie na 01/01/221. Volgende elementen van update en overweging: 1.
Evolutie-% per week van besmettingen (actuele cijfers), ziekenhuisopnames
en overlijdens na 01/04, 01/09 en 01/11 Met vriendelijke groeten, Jan Hertogen, socioloog 0487 335 552 1. Evolutie-% per week van besmettingen (actuele cijfers), ziekenhuisopnames en overlijdens na 01/04, 01/09 en 01/11 Een vraag is dan bv in welke mate besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens in een tijdsevolutie voorkomen, samengaan, samenhangen. Een visualisatie op een tijdschaal vanaf 01/03, 01/09 en 01/11/2020 laat toe om minstens de huidige stijging van de ziekenhuisopnames te situeren op de tijdslijn, en toch al een idee te hebben hoeveel dagen deze stijging nog samen voorkomt/samen gaat/samenhangt met de reizigerspiek van de besmettingen, waarvan nu de reizigerspiek ziekenhuisopnames en vervolgens ook de reizigerspiek in de overlijdens zal kunnen geobserveerd worden.
Een eerste vaststelling/observatie is dat er na 01/12 is er een volledige gelijklopendheid tussen de evolutie van ziekenhuis-in en overlijdens. Dat zou dus ook het geval moeten zijn tussen ziekenhuis-uit en overlijden, zoals bijkt.
Het % overlijdens tav het aantal ziekenhuis-in is vanaf 01/12/2020 op 40% gestabiliseerd, minder dan half zo hoog als in de eerste golf.
Een tweede vaststelling is dat de ziekenhuisopnames de komende dagen stabiliseren en terug zullen dalen, voortgaande op de evoluties bij de vorige golven en de naweeën van de tweede golf. 2. De 1ste golf was een rimpeling, de 2de een storm, wordt de 3de een orkaan? België handhaaft zich vooralsnog op het uitloopplateau van de 2de golf
Met een weekincidentie van 126 bevindt België zich op hetzelfde niveau als op 26/12/2020, een maand geleden dus. Daarmee verliest België meer en meer haar gunstiger positie in de Europese context. In onderstaande grafiek worden de Europese cijfers voor 22/01/2021 gelegd naast deze van België voor 24/01/2020, op de update van Finland, IJsland, Spanje, Zweden en Zwitserland na, die in het WE geen cijfers doorgeven aan de internationale organisaties.
Spanje, en vooral Portugal zijn vertrokken voor een besmettingsreis in hogere regionen. Hoe zit het daar met de varianten? België boort zich, met haar plateau, horizontaal doorheen de curves van enkele andere Europese landen zoals Italië, Denemarken en Oostenrijk die in dalende lijn gaan. Duitsland en Nederland stabiliseren op een hoger niveau dan België en Frankrijk zet koers naar boven. In zulk een situatie geven de evolutie-%ges een aanvullend beeld.
België overschrijdt de 0% evolutielijn en is daarmee, zoals de meeste andere Europese landen stijgend, dwz minder dalend of beginnende toename. 3. Ook het 14-daags gemiddeld aantal besmettingen stabiliseert maar dat brengt de 800-drempel niet dichterbij
België zit aan de verkeerde kant van de 0%-evolutie. Niet alleen het afhouden, controleren, lijdzaam toezien zal een perspectief geven op de harde nieuwe wereld van vaccinatie, de onzekerheid over de doeltreffendheid op huidige en toekomstige varianten, maar vooral ook – in afwachting of op langere termijn - de beperking van de sociale contacten. Of kiest de bevolking langs haar parlementen en na discussie voor de grote opkuis met een enkele weken aangehouden inspanning. Want enkel het droogleggen van het virus kan voldoende ruimte geven voor vaccinaties en de evolutie ervan naar effectiviteit tav alles wat bestaat of nog komen gaat. 4. Besmettingsevolutie geconsolideerd en actueel per week en 14 dagen
5. Testen:aantal en evolutie-% per gewest
6. Evolutie drempelparameters In plaats van het evolutie-% van de positieve testen, wordt de evolutie van de actuele besmettingscijfers genomen, omdat deze evenals de evolutie van het aantal ziekenhuisopnames tot op de laatste gekende dag, hier 24/11/2021 de aantallen en evoluties geven. Voor de testen is dat een dag geleden, voor de geconsolideerde cijfers drie tot vier dagen geleden.
7. Aandeel leeftijdscategorieën in de besmettingen
8. Hospitaal-parameters
|